انواع کسب و کار اینترنتی و کسب و کار خانگی
در زیر مجموعه انواع کسب و کار هر نوع تجارت ، کارآفرینی ، فعالیت بازرگانی ، بیزینس و در مجموع هر رفتاری که منجر به یک فعالیت اقتصادی از طریق ارایه کالا یا خدمات شود و به یک ارزش افزوده نیز ختم شود جای می گیرد.برای اینکه با انواع کسب و کار از مدل های مختلف کسب و کار اینترنتی گرفته تا کسب و کار خانگی و دورکاری های مختلف آشنا شوید در این نوشتار با ما همراه باشید.
کسب و کار چیست ؟
کسب و کار یا بیزینس ( business ) ، یک سازمان یا تشکیلات سرمایهگذاری است که مشغول فعالیتهای تجاری، صنعتی، یا حرفهای باشد. یک کسب و کار، فعالیتهای کسب و کاری یا تجاری را از طریق تولید یک کالا، ارائهی یک خدمت یا خردهفروشی محصولاتی که از قبل تولید شدهاند، به انجام میرساند. یک کسب و کار میتواند یک نهاد سودده باشد یا یک سازمان غیرانتفاعی (غیر سودده) که برای انجام ماموریتهای خیرخواهانه ایجاد شده است. در ادامه بر اساس طبقه بندی ماهیتی با انواع کسب و کار که می توانند شما را به شغل پایدار و ثروت هنگفت برسانند جاوید گرشاسبی آشنا خواهید شد.
انواع کسب و کار ۱:
کسب و کار اینترنتی
این نوع کسب و کار جدید بوده و با پیدایش کامپیوتر، اینترنت، و توسعه ی جامعه ی خدماتی به عنوان یکی از سریعترین کسب و کارها از نظر تعداد، سود و حجم در عرصه تجارت جهانی مطرح هستند.
کسب و کار اینترنتی چیست؟
کسب و کار اینترنتی به فروش محصولات یا خدمات در اینترنت گفته میشود. این نوع کسب و کار به سرعت در اقتصاد امروز رشد و پیشرفت کرده است. خرید و فروش اینترنتی به کوچکترین کسب و کارها نیز این امکان و فرصت را میدهد که به مخاطبان خود در سطح جهانی با حداقل هزینه دسترسی پیدا کنند. امروزه بیش از ۲ میلیارد نفر در سطح دنیا از اینترنت استفاده میکنند. ۶۹ درصد از این جمعیت، در طول ۹۰ روز، دست کم یک خرید از اینترنت داشتهاند.
یک سایت اینترنتی، تنها برای فروش محصول یا خدمات به کار نمیرود، بلکه میتواند نقشها و کارکردهای مختلفی داشته باشد. اگر محصول خاص و منحصر به فردی دارید که در دیگر نقاط دنیا وجود ندارد، میتوانید با معرفی آن محصول در سایت خود، دیگران را از وجود آن مطلع کنید و از این طریق به اهداف خود دست یابید.
زیبایی اینترنت در این است که مخاطبان آن در سرتاسر دنیا پراکندهاند و این امر میتواند به معنای وجود مشتریان بالقوه برای شما باشد. این نوع بازار، هیچ موقع بسته نمیشود. مشتریان شما میتوانند به صورت ۲۴ ساعته به اطلاعات کسب و کارتان دسترسی پیدا کنند. شما نیز میتوانید هر چند بار و با هر فاصلهای که بخواهید، اطلاعات مورد نظرتان را درباره ی فعالیتها و فروشگاهتان در صفحات اینترنت جای دهید. مهمتر از این، شما میتوانید کاتالوگی از محصولات و خدماتتان را همراه تصویر و حتی فیلم در صفحات اینترنت قرار دهید. در این صورت، مشتریان بالقوه ی شما میتوانند آنها را مشاهده کنند و حتی در هر ساعت از شبانه روز، سفارش خرید دهند.
انواع کسب و کارهای اینترنتی
امروزه، کسب و کارهای اینترنتی بسیار متنوعند. اما به طور کلی آنها را میتوان آنها به ۱۰ گروه عمده تقسیم بندی کرد. در ادامه فهرست انواع کسب و کار اینترنتی آمده است:
۱- ایجاد اجتماعات آنلاین؛
۲- خرید، فروش و حراج کالاهای مختلف؛
۳- تبلیغات اینترنتی؛
۴- ارائه خدمات تخصصی به دیگران؛
۵- ایجاد امپراتوری اطلاعات، اخبار و آموزش؛
۶- تهیه و ارائه نرم افزارهای مختلف؛
۷- چند رسانهای یا مالتی مدیا؛
۸- پیوستن به شبکههای واسطه گری؛
۹- خدمات مربوط به ایمیل؛
۱۰- سرمایهگذاری مشترک.
راهاندازی سایت اینترنتی
ثبت اسم اینترنتی
هر سایت اینترنتی اسم منحصر به خود را دارد. مانند Yahoo. com یا google. com.به اینها اسم دمین میگویند.
این اسم منحصر به فرد است که سایت شما را از دیگر سایتهای اینترنتی متمایز میسازد. ثبت اسم اینترنتی و فرستادن آن، باعث میشود که دیگران بتوانند از طریق این اسم اینترنتی به شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین، وقتی که شما سایت اینترنتی تان را راهاندازی کنید، کاربران اینترنت میتوانند مثلاً با تایپ آدرس (( com. اسم شرکت شما. www )) در جست و جوگر صفحه ی اینترنت، شما را بیابند. شرکتهای مختلفی هستند که در زمینه ی انتخاب نام و ثبت آن در اینترنت از شما حمایت و پشتیبانی کنند.
تفاوت کسب و کار اینترنتی با تجارت الکترونیکی
بسیاری از افراد، کسب و کار اینترنتی ( E-Business ) را با تجارت الکترونیکی ( E-Commerce ) اشتباه میگیرند در حالیکه این دو مبحث با یکدیگر متفاوتند. به عبارتی E-Business به مجموعه فعالیتهای مربوط به کسب و کار از جمله مباحث بازاریابی، مالی، خرید و فروش، ارتباط با مشتریان، خدمات پس از فروش، همکاری با سرمایهگذاران و… که از طریق شبکه اینترنت انجام میگیرد اطلاق میشود در حالیکه E-Commerce تنها شامل مسائل مربوط به خرید و فروش از اینترنت میباشد و خود، زیرمجموعهای از E-Business است.
انواع کسب و کار ۲:
کسب و کار خانگی
تعریف کسب و کار خانگی
به هر نوع فعالیت اقتصادی در محل سکونت شخصی که با استفاده از امکانات و وسایل منزل راهاندازی شود کسب و کار خانگی میگویند.
اهمیت کسب و کار خانگی:
امروزه کسب و کارهای خانگی از بخشهای حیاتی و ضروری فعالیتهای اقتصادی کشورهای پیشرفته محسوب میشوند. کسب و کار خانگی از نظر ایجاد شغل، نوآوری در عرضه محصول یا خدمات، موجب تنوع و دگرگونی زیادی در اجتماع و اقتصاد هر کشور میشوند. همچنین برای جوانان، کسب و کارهای خانگی نقطه شروع مناسبی برای راهاندازی کسب و کار شخصی است، زیرا راهاندازی آن در مقایسه با دیگر انواع کسب و کار ساده و آسان است. به عنوان نمونه شما میتوانید با یک دستگاه رایانه و یک خط تلفن، یک کسب و کار اینترنتی راه بیندازید و کارها و خدمات مختلفی را به مردم عرضه و ازاین راه برای خود درآمد کسب کنید.
سابقه کسب و کارهای خانگی:
کسب و کارهای خانگی در ایران سابقه دیرینه دارند. بسیاری از صنایع دستی که امروزه هم وجود دارند، در منازل و محل سکونت افراد تولید میشدهاند. بطور کلی کسب و کار خانگی پدیده جدیدی نیست، بلکه در نتیجه تغییرات و تحولاتی که در فعالیتهای اقتصادی – اجتماعی امروز به وجود آمده به آن توجه بیشتری شده است و این نوع کسب و کارها روز به روز گسترش و توسعه مییابند.
بالا بردن کیفیت زندگی:
امروزه بیشتر صاحبان کسب و کارهای خانگی بر این باورند که کار کردن در خانه، کیفیت زندگی آنان را بهبود میبخشد. کارکردن در خانه باعث میشود که وقت بیشتری به خانواده و خانه اختصاص یابد و به دیگر مسائل و موضوعات خانواده، از قبیل تربیت و پرورش فرزندان توجه بیشتری شود.به طور کلی امروزه کار و زندگی بیش از پیش در همدیگر ادغام شدهاند.
توسعه فن آوری:
امروزه با پیشرفتهای زیادی که در زمینه علوم رایانه و دیگر وسایل ارتباطی به وجود آمده، محیط خانه محل مناسب و کاراتری برای کسب و کار شده است.
مزایای کسب و کار خانگی:
۱- آزادی و استقلال عمل بیشتر؛
۲- ساعات کاری انعطاف پذیر؛
۳- ایجاد تعادل و موازنه بیشتر بین کار و زندگی؛
۴- پایین بودن هزینه راهاندازی؛
۵- پایین بودن میزان ریسک؛
۶- امکان کارکردن پاره وقت؛
۷- راحت تر بودن تربیت بچه ها؛
۸- داشتن فرصت و زمان بیشتر؛
۹- تناسب با ویژگیهای جسمی افراد معلول و کم توان؛
۱۰- احتمال موفقیت بیشتر؛
۱۱- تناسب با اقشار مختلف؛
۱۲- احساس راحتی بیشتر؛
۱۳- عدم نیاز به مجوز.
دلایل انتخاب کسب و کار خانگی:
برای راهاندازی کسب و کار خانگی موارد زیر را باید در نظر بگیرید:
۱- درباره ایده کسب و کارتان تحقیق کنید.
۲- درباره محصول یا خدماتتان نیز اطلاعات کسب کنید.
۳- محل کار خود را تعیین کنید.
۴- مشارکت دیگر اعضای خانواده را جلب کنید.
۵- اسم مناسبی برای کسب و کارتان انتخاب کنید.
۶- اسیاب و تجهیزات مناسبی برای کسب و کارتان تهیه کنید.
۷- پوشش مناسب و درخور برای کسب و کارتان فراهم کنید.
۸- یک صندوق پستی به کسب و کارتان اختصاص دهید.
۹- با دوستان و همسایگانتان رک و صادق باشید.
۱۰- حساب بانکی برای کسب و کارتان باز کنید.
۱۱- ارتباطات بیشتری با دیگران برقرار کنید.
۱۲- از داشتن کسب کار خانگی واهمه و خجالتی نداشته باشید، بلکه به آن افتخار کنید.
مطلب مرتبط : ۲۵ ایده کسب و کار جدید
انواع کسب و کار ۳:
کسب و کار خانوادگی
تعریف کسب و کار خانوادگی
کسب و کار خانوادگی یکی از انواع کسب و کار است که صاحبان آن با هم خویشاوند و فامیل باشند. به عبارت دیگر به کسب و کارهایی گفته میشود که افراد یک خانواده و خویشاوندان اقدام به تشکیل کسب و کاری مینمایند. این نوع کسب و کارها را میتوان در بسیاری از کشورها همچون ایتالیا مشاهده نمود
اغلب میان دو واژه “خانواده” و “کسب و کار” نوعی تضاد و دوگانگی وجود دارد، در حالی که این مفاهیم به عنوان دو زیر سیستم از یک ابر سیستم به نام اجتماع و جامعه هستند که در اثر ارتباطات و تاُثیرات متقابلی که بر روی یکدیگر میگذارند تشکیل یک نظام کلی تر را به نام “کسب و کار خانوادگی” (فامیلی) میدهند. برخی دیگر نیز برای تعریف این مفهوم به مباحثی چون بینش و هدف یک شرکت و یا یک کسب وکار خاص اتکا نمودهاند و به موضوع از این منظر نگریستهاند. نهایتاً اینکه تئوری مشهور مبتنی بر منابع ( RBV ) بدین منظور یک شرکت و یا کسب و کار خاص را بر اساس دسته بندی منابع موجود آن (دانش، مواد، سرمایه، نیروی انسانی و…) تعریف و تقسیم بندی مینماید. Garshasbi
به هرحال تعاریف و تقسیم بندیهای زیادی برای کسب و کار خانوادگی ارائه شده است. برای تعریفی دقیق و روشن از این مفهوم میتوان با دو دید و تقسیم بندی کلی و جزئی به موضوع نگاه کرد. از دید کلی میتوان یک کسب وکار یا شرکت خانوادگی را بدین گونه تعریف نمود:
شرکت ها، مؤسسات و کسب و کارهایی که بوسیله ارتباطات و تعاملات خانوادگی و افراد خانواده تحت تاًثیر قرار میگیرند.
و از دید جزئی تر تعاریف زیر را میتوان برای یک کسب و کار خانوادگی همیار وب برشمرد:
کسب و کاری که متعلق به افراد یک خانواده میباشد و توسط افراد فامیل و غیرفامیل اداره میشود.
همانطور که مشخص است یک کسب و کار خانوادگی گاهی میتواند فراتر از یک شرکت خانوادگی باشد. و گاهاً نیز فقط در قالب یک شرکت خانوادگی باشد. البته در تعریف این نوع کسب و کار سه عامل مهم مطرح میباشد: خانواده، مالکیت و مدیریت. آنچه که از یافتههای تمام تحقیقات بر میآید این است که همگرایی عامل خانواده و تنها یکی از دو عامل مالکیت و مدیریت (خانواده و مالکیت یک کسب و کار، یا خانواده و مدیریت یک کسب وکار) میتواند به تعریف یک کسب و کار خانوادگی بسنده کند.
به دلیل اهمیت بسیار زیاد شرکتها و کسب و کارهای خانوادگی در رشد و توسعه اقتصادی و همچنین اشتغالزایی و رفع بیکاری، بسیاری از کشورهای جهان نسبت به این مسئله و کارآفرینی از طریق ایجاد اینگونه شرکتها روی آورده و برنامهریزیهای بسیار دقیق و هدفداری را در این زمینه انجام میدهند.
مطابق انتشارات آکادمی بینالمللی تحقیقات شرکتهای خانوادگی ( IFERA ) در دسامبر ۲۰۰۳، سهم شرکتهای خانوادگی از کل شرکتهای موجود، در اروپا حدود ۶۰ – ۹۳ درصد، در ایالات متحده حدود ۹۵ درصد و در امریکای مرکزی و جنوبی حدود ۶۵ درصد میباشد. همچنین نزدیک به ۳۵ درصد از ۵۰۰ شرکت بزرگ امریکایی از نوع شرکتهای خانوادگی میباشد. شرکتهای بزرگی نیز در سطح دنیا مانند شرکتهای Hermés ، Danone ، Michelin ، Peugeot ، Henkel ،HamyarewebCo BMW ، Dr. Oetker ، Beretta Barilla ، Johnson & Johnson ، Kelloggs ، Mars ، IKEA ، Tetra Pak از نوع شرکتهای خانوادگی میباشند. همچنین شرکت بزرگ Hoshi که در قرن ششم در ژاپن تاُسیس شد نیز شرکتی خانوادگی میباشد.